Umowa nr UDA-RPWM.05.01.06-28-006/11-00 z dnia 10 sierpnia 2011r.
''Budowa małego ronda w m. Bartąg na skrzyżowaniu dróg powiatowych nr 1372N i 1374N'' w ramach:
Osi Priorytetowej 5 - ''Infrastruktura transportowa regionalna i lokalna''
Działanie 5.1 - ''Rozbudowa i modernizacja infrastruktury transportowej warunkującej rozwój regionalny''
Poddziałanie 5.1.6 - ''Infrastruktura drogowa warunkująca rozwój regionalny''
Regionalnego Programu Operacyjnego Warmia i Mazury na lata 2007 - 2013

PROJEKT - PODSTAWOWE INFORMACJE

BENEFICJENT: Powiat Olsztyński, Plac Bema 5, 10-516 Olsztyn

JEDNOSTKA REALIZUJĄCA: Powiatowa Służba Drogowa w Olsztynie, ul. Cementowa 3, 10-429 Olsztyn

PROJEKTANT: Przedsiębiorstwo Robót Inżynieryjnych Budownictwa Sp. z o. o. ul. Cementowa 3, 10-429 Olsztyn

WYKONAWCA:Przedsiębiorstwo Robót Inżynieryjnych Budownictwa Sp. z o. o. ul. Cementowa 3, 10-429 Olsztyn

OPIS PROJEKTU

Projekt pn. ''Budowa małego ronda w m. Bartąg na skrzyżowaniu dróg powiatowych nr 1372N i 1374N'' jest realizowany w ramach Osi Priorytetowej - Infrastruktura transportowa regionalna i lokalna" RPO WiM. której głównym celem jest poprawa atrakcyjności terenów aktywnych gospodarczo poprzez rozbudowę i unowocześnienie infrastruktury drogowej warunkującej rozwój regionalny. Przedmiotowy projekt wpisuje się w następujące działanie przewidziane do realizacji w ramach strategii Rozwoju Społeczno-Gospodarczego Województwa Warmińsko-Mazurskiego do roku 2020:

- wspieranie modernizacji dróg lokalnych służących powiązaniu lokalnych ośrodków wzrostu oraz wzrostu dostępności drogowej terenów inwestycyjnych;
- przebudowa niebezpiecznych miejsc;
- uspokojenie ruchu na drogach tranzytowych przechodzących przez miasta i małe miejscowości;

Wszystkie działania związane są z celem operacyjnym priorytetu: Nowoczesne sieci: Zwiększenie zewnętrznej dostępności komunikacyjnej oraz wewnętrznej spójności. Efektem realizacji inwestycji będzie dostosowanie skrzyżowania do potrzeb obsługi komunikacyjnej, poprawa warunków i bezpieczeństwa ruchu w miejscowości Bartąg poprzez przebudowę skrzyżowania (rondo), podniesienie poziomu bezpieczeństwa pieszych poprzez budowę chodników i peronów dla pieszych w obrębie ronda, poprawa odwodnienia ulicy poprzez nadanie odpowiednich spadków niwelecie skrzyżowania, wykonanie właściwych spadków poprzecznych , budowę utwardzonych poboczy, wykonanie nowej konstrukcji nawierzchni drogi w celu dostosowania do przenoszenia ruchu odpowiadającego jej klasie, zmniejszenie emisji spalin oraz poziomu hałasu, poprawę dostępu do terenów inwestycyjnych oraz mieszkalnych zlokalizowanych w podolsztyńskich miejscowościach oraz na peryferyjnych osiedlach miejskich. Opis zastosowanych rozwiązań:

Przy projektowaniu skrzyżowania przyjęto następujące parametry projektowe:
- klasa dróg powiatowych: Z
- kategoria ruchu: KR3
- przekrój dróg powiatowych na wlotach ronda: przekrój uliczny w krawężnikach
- szerokość chodników: 1,50 - 2,00 m
- średnica zewnętrzna ronda: 35,00 m
- średnica wyspy środkowej ronda: 19,00m
- szerokość jezdni na rondzie: 6,50 m
- szerokość pierścienia najazdowego ronda: 2,50m

Na wlotach ronda zastosowano wysepki rozdzielające. Z uwagi na niewielką powierzchnię wysepek i związaną z tym trudność w utrzymaniu ewentualnej zieleni na wysepkach zastosowano nawierzchnię z kostki betonowej. Minimalna szerokość jezdni na wlotach ronda wynosi 4,00m na wylotach 4,5m. W wariancie IV zmniejszona została geometria skrzyżowania. Środek projektowanego ronda przesunięty zostanie w kierunku mostu. Pozwoliło to na zrezygnowanie z budowy wydzielonego prawoskrętu z kierunku Olsztyn-Bartąg. Przesunięcie skrzyżowania do mostu wiąże się z rezygnacją z budowy wyspy rozdzielającej kierunek ruchu na tym wlocie. Mała odległość mostu od skrzyżowania nie pozwala na takie rozwiązanie. Uwzględniono w przyszłości budowę dodatkowego (czwartego) wlotu na rondo. Dodatkowy wlot umożliwi w przyszłości obsługę komunikacyjną planowanego osiedla mieszkaniowego w tym terenie. W zakresie budowy skrzyżowania ujęto także wykonanie odnowy nawierzchni na drodze powiatowej Nr 1374N ( w kierunku Bartążka) do połączenia z odcinkiem, gdzie taka odnowa już została wykonana, Długość tego odcinka wyniesie około 80 m Głównym celem projektu jest wzrost dostępności komunikacyjnej regionu poprzez rozbudowę i unowocześnienie infrastruktury drogowej warunkującej rozwój regionalny oraz zwiększenie bezpieczeństwa ruchu drogowego.

Cele szczegółowe:
- budowa skrzyżowania typu „małe rondo” na zbiegu dwóch dróg powiatowych Nr 1372N i 1374N;
- poprawę dostępu do terenów inwestycyjnych oraz mieszkalnych zlokalizowanych w podolsztyńskich miejscowościach- Bartąg, Bartążek, Ruś, Gągławki, a także na peryferyjnych osiedlach miasta Olsztyn.
- poprawę warunków i bezpieczeństwa ruchu na skrzyżowaniu dwóch dróg powiatowych Nr 1372N i 1374N;
- podniesienie poziomu bezpieczeństwa pieszych poprzez budowę chodników;
- zmniejszenie emisji spalin oraz poziomu hałasu na skrzyżowaniu;
- skrócenie czasu przejazdu przez skrzyżowanie.

PODSTAWOWE DATY I TERMINY

L.p.TematData
1.Umowa o dofinansowanie projektu: ''Budowa małego ronda w m. Bartąg na skrzyżowaniu dróg powiatowych nr 1372N i 1374N''10.08.2011 r.
2.Podpisanie umowy na realizację zadania w trybie ''Zaprojektuj i wybuduj'' z Przedsiębiorstwem Robót Inżynieryjnych Budownictwa Sp. z o. o.28.11.2011 r.
3.Podpisanie umowy na pełnienie nadzoru inwestorskiego nad realizacją zadania pn. ''Budowa małego ronda w m. Bartąg na skrzyżowaniu dróg powiatowych nr 1372N i 1374N''02.07.2012 r.
4.Przekazanie terenu budowy wykonawcy robót16.07.2012 r.
5.Przewidywany termin realizacji inwestycji30.11.2012 r.

GALERIA

Budowa chodników przy rondzieBudowa nasypów i ustawianie krawężników na rondzie Budowa rondaBudowa zatoki autobusowej
Budowa zatoki autobusowej - dalszy etapPoczątek realizacji robót Ustawianie krawężników na rondzieWidok na most podczas budowy ronda
Widok na most podczas budowy - dalszy etapWidok na skrzyżowanie od strony Bartąga Widok na skrzyżowanie od strony BartążkaWidok na skrzyżowanie od strony Olsztyna przed realizacją