Umowa nr UDA-RPWM.05.01.06-28-003/09-00 z dnia 25 lutego 2010r o dofinansowanie projektu:
"Przebudowa drogi powiatowej Nr 1430N relacji Dywity - droga krajowa nr 51 - Barczewko - Barczewo - Prejłowo od km 15+890 do km 17+150 w miejscowości Barczewo z budową mostu" w ramach:
Osi Priorytetowej 5 - "Infrastruktura transportowa regionalna i lokalna"
Działanie 5.1 - "Rozbudowa i modernizacja infrastruktury transportowej warunkującej rozwój regionalny"
Poddziałanie 5.1.6 - "Infrastruktura drogowa warunkująca rozwój regionalny"
Regionalnego Programu Operacyjnego Warmia i Mazury na lata 2007 - 2013

PROJEKT - PODSTAWOWE INFORMACJE

BENEFICJENT: Powiat Olsztyński, Plac Bema 5, 10-516 Olsztyn

JEDNOSTKA REALIZUJĄCA: Powiatowa Służba Drogowa w Olsztynie, ul. Cementowa 3, 10-429 Olsztyn

PROJEKTANT: NOW-EKO Biuro Projektów Sp. z o.o. ul. Dąbrowszczaków 39, 10-542 Olsztyn

INŻYNIER KONTRAKTU: Przedsiębiorstwo Usługowo-Budowlane "Inspec" Sp. z o.o., ul. Partyzantów 26, 10-526 Olsztyn

WYKONAWCA: Skanska S.A Ul. Gen. Józefa Zajączka 9,01-518 Warszawa adres do korespondencji: Ul. Bałtycka 2, 10-136 Olsztyn

OPIS PROJEKTU

Planowany do przebudowy odcinek drogi rozpoczyna się od przebudowanego skrzyżowania z drogą krajową nr 16 i biegnie ul. Olsztyńską. Dalszy przebieg drogi powiatowej 1430N sprowadzony zostanie na ul. Targową, dzięki czemu ruch drogowy odsunie się od centrum i zabudowań miejskich. Zastosowane rozwiązanie korzystnie wpłynie na stan miasta poprzez poprawę obsługi komunikacyjnej, zwiększenie płynności ruchu, skrócenie czasu przejazdu, ograniczenie zanieczyszczeń komunikacyjnych i uciążliwości związanych z ruchem drogowym (separatory do podczyszczania ścieków, poprawa klimatu akustycznego poprzez zastosowanie tzw. cichej nawierzchni), poprawy bezpieczeństwa w ruchu drogowym (separacja ruchu lekkiego, usunięcie przeszkód ze strefy bezpieczeństwa na drodze). Realizacja inwestycji dotycząca odcinka drogi o długości 1260m doprowadzi ponadto do:

- Uporządkowania przekroju jezdni;
- Poprawienia układu geometrycznego skrzyżowań i ograniczenia ich liczby z siecią dróg i ulic lokalnych;
- Wykonania nowego mostu na rzece Kiermas (w ciągu ul. Targowej);
- Uporządkowania zjazdów indywidualnych;
- Wyprowadzenia ruchu poza obszar zwartej zabudowy miasta;
- Skrócenia trasy przejazdu o 55m;

oraz osiągnięcia wymaganych parametrów technicznych infrastruktury jak wskazano poniżej:
Założenia projektowe - część drogowa:

- Droga powiatowa klasy Z;
- Nawierzchnia asfaltowa na podbudowie z tłucznia kamiennego, szerokości 7,0m;
- Nośność konstrukcji nawierzchni - 100kN/oś;
- Chodniki przyuliczne z betonowej kostki brukowej, szerokości 2,0m.
Założenia projektowe - część mostowa:

- Most żelbetowy - nośność 500 kN;
- Rozpiętość teoretyczna - 11,30m;
- Światło mostu - 10,21m;
- Szerokość mostu liczona w świetle gzymsów - 13,00m;
- Przyczółki posadowione na palach betonowych długości 12,0m;
- Długość całkowita mostu - 20,50m;
- Chodniki z betonowej kostki brukowej szerokości 2,25m;
- Nawierzchnia jezdni z betonu asfaltowego, szerokości 7,0m;

PODSTAWOWE DATY I TERMINY

L.p.TematData
1.Umowa o dofinansowanie projektu: "Przebudowa drogi powiatowej Nr 1430N relacji Dywity - droga krajowa nr 51 - Barczewko - Barczewo - Prejłowo od km 15+890 do km 17+150 w miejscowości Barczewo z budową mostu"25.02.2010 r.
2.Podpisanie umowy na pełnienie funkcji Inżyniera Kontraktu z Przedsiębiorstwem Usługowo-Budowlanym "Inspec" Sp. z o.o.21.06.2010 r.
3.Podpisanie umowy z Wykonawcą na realizację Projektu: "Przebudowa drogi powiatowej Nr 1430N relacji Dywity - droga krajowa nr 51 - Barczewko - Barczewo - Prejłowo od km 15+890 do km 17+150 w miejscowości Barczewo z budową mostu”09.07.2010 r.
4.Przekazanie terenu budowy Wykonawcy robót budowlanych15.07.2010 r.

GALERIA

Droga 1430N przed przebudowąDroga 1430N przed przebudową Droga 1430N przed przebudowąDroga 1430N przed przebudową
Droga 1430N - nowy przebieg drogiDroga 1430N - nowy przebieg drogi Droga 1430N - nowy przebieg drogiDroga 1430N - nowy przebieg drogi
Droga 1430N - nowy przebieg drogiDroga 1430N - nowy przebieg drogi Tablica Informacyjna projektuTablica Informacyjna projektu